Principii active:ulei volatile, azulen, chamzulen, flavonozide….
Actiune farmacologica:anestezic, dezinfectant, antiinflamator, antiseptic, gastric si intestinal, cicatrizant, sudorific, antidiaretic.
Indicatii terapeutice:gastrite, enterocolite, diaree, balonari, colici, intestinale, dismenoree(tulburari menstruale), amenoree, insomnii, orhite, nephrite, conjuctivite, gingivite, abcese.
In sinuzite se fac inhalatii cu abur de musetel, iar in nevralgii se fac frectii cu ulei de musetel. Uleiul de musetel indeparteza oboseala membrelor, iar florile fierte aplicate pe o vezica bolnava, sub forma de terci, diminueaza durerea.Se poate aplica ulei cald in ureche, 2-3 plic, de 2 ori pe zi.Uleiul este folosit de asemenea in masajul membrelor paralizate.
Mod de intrebuintare
Infuzie:o lingurita cu varf la 250 ml apa
Comprese:250 ml lapte fierbinte se toarna peste olingura cu varf cu musetel, se infuseaza1\2 minut pana la 2 min.Se strecora si se foloseste caldut pentru dureri de ochi.
Inhalatie:1 litru de apa fiebinte se toarna peste 4 linguri de apa de musetel-aburul se inhaleaza bub un prosop.
Adaos pentru baie:pentru o baie completa se utilizeaza 2 pumni cu varf ; pentru spalarea fetei si aparului o mana plina cu musetel pus in apa fiarta.