ROgift.ro(magazin online de cadouri)

Macesul

       Numit popular si rasura, macesul este un arbust inalt, pina la 3 metri, mult ramificat la baza, care creste in flora spontana a tarii noastre, pe marginea padurilor de foioase. Pe tulpini si pe ramuri macesul are o sumedenie de spini, florile sint albe-rozii cu 5 petale. Folosite in medicina populara si in fitoterapie sint, insa, fructele acestui arbust.

Globuloase, rosietice, macesele se recolteaza, inainte de caderea
 primelor zapezi. Principiile active ale maceselor constau in
continutul mare de vitamina C si acid dehidroascorbic. De asemenea fructele de maces contin vitamine din grupul B, vitamina K, PP si flavonoide.
        Continutul ridicat in flavonoide si vitamine usureaza o actiune
        importanta in procesele de oxidoreducere si respiratorii celulare. In
        acelasi timp fac posibila permeabilitatea si fragilitatea capilarelor, a
        caror circulatie sanguina o normalizeaza. Sub forma de decoct, in
        concentratie de 3 pina la 5 la suta(5-6 fructe la 200 ml apa), macesele
        se utilizeaza in tratamentul starilor de avitaminoza C, in afectiunile
        hepatice si renale usoare, in colite. Excelent diuretic, infuzia de
        macese se recomanda a se consuma in 2-3 ceaiuri pe zi. Cercetarile
        efectuate au demonstrat ca mierea de albine in care se macereaza petale
        de maces recoltate de la speciile din flora spontana, da bune rezultate
        in tratamentul micozelor bucale, in special la sugari, care o suporta
        usor datorita gustului ei dulce si mirosului aromatic placut. La 100 g
        de miere se pun 15-20 de grame de petale de maces uscate, care se lasa
        sa se macereze 8-10 zile. Mierea respectiva, acest medicament, se poate
        da deopotriva virstnicilor, convalescentilor si copiilor subponderali.
        De precizat ca macesele recoltate din zone de munte au un continut mai
        mare de vitamina C si flavonoide.

 
 
 
StatsCrop
eXTReMe Tracker