Bradul, Abies alba, este considerat pomul vietii. Insa el poate fi intilnit si in simbolistica funerara din mai toate zonele tarii. In unele regiuni, el este asezat la capul mortului si lasat acolo ani de zile, pina se usca, putrezeste si cade ca simbol al inlocuirii mortii vesnice a decedatului.
Pe linga simbolurile de nunta sau funerare pe care bradul le are in traditia noastra populara, el a intrat si in farmacia populara inca din vremuri stravechi. Datorita proprietatilor terapeutice ale bradului, de la care se folosesc ramurile tinere, mugurii, frunzele si rasina, acesta este folosit in tratarea mai multor afectiuni cum ar fi cele pulmonare, ale aparatului urinar, in faringo-amigdalite, gastroenterite, anorexie, debilitate si reumatism.
Bradul traieste aproximativ 700 de ani.
Bradul traieste aproximativ 700 de ani.
Frunzele ii cad dupa maxim 15 ani, si ii cresc altele. Recoltarea cetinei se face tot timpul anului, insa mugurii se recolteaza primavara in lunile martie si aprilie. Din frunze se extrage esenta de brad folosita in bai. Aceste bai au efecte sedativ si de tonifiere a organismului. Tot din cetina se extrage si uleiul de brad folosit in aromoterapie.