ROgift.ro(magazin online de cadouri)

Cui ii sunt contraindicate plantele amare


Plantele amare nu vor fi folosite de catre persoanele extrem de slabite, care sunt intr-o perioada in care se confrunta cu surmenajul fizic sau psihic. In mod special, pelinul nu va fi folosit de femeile aflate in perioada de graviditate si de catre persoanele care sufera de gastrita hiperacida in faza acuta. 
READ MORE - Cui ii sunt contraindicate plantele amare

Care sunt efectele plantelor amare


Fiind o completare adusa tratamentului cu depurative, plantele amare contribuie la obtinerea efectelor de stimulare si reglare imunitara despre care am vorbit ceva mai sus. In plus, ele sunt un ajutor foarte pretios pentru cateva categorii de persoane. Pelinul este un remediu forte pentru compensarea efectelor sedentarismului si pentru combaterea atoniei digestive. Rostopasca este in mod special recomandata persoanelor care sufera de dischinezie biliara (fiere lenesa), pentru cele care au avut sau au hepatita (inclusiv formele virale grave), care au suferit intoxicatii majore, cu repercusiuni negative asupra ficatului. In fine, bitterul suedez are un spectru mult mai larg de aplicatii (datorita compozitiei sale foarte complexe), dar ne vom opri acum doar asupra actiunii sale de stimulare a digestiei, motiv pentru care este recomandat in special celor cu gastrita hipoacida sau celor care se confrunta cu indigestii frecvente. 
READ MORE - Care sunt efectele plantelor amare

Cum si cat timp se administreaza plantele amare


De regula, depurativele se iau primele, cu minimum jumatate de ora inainte de a manca, in timp ce plantele amare se iau cu 10-15 minute inainte de masa. Pentru ca efectul plantelor amare sa fie complet, ele se iau inca o saptamana dupa ce tratamentul cu depurative s-a incheiat.
 Mai mult, in cazul in care exista anumite perturbari hepatice sau digestive, tratamentul cu tonice amare va fi continuat pe perioade lungi de timp (de ordinul lunilor), in caz contrar, acumularile de toxine reaparand intr-un timp foarte scurt si anuland practic eforturile facute in cadrul tratamentului de dezintoxicare. 
READ MORE - Cum si cat timp se administreaza plantele amare

Rostopasca (Chelidonium majus)


   Este o planta destul de toxica, dar cu efecte asupra ficatului si  bilei extraordinar de puternice, fiind un drenor si regenerator  neintrecut. Se ia sub forma de pulbere, obtinuta prin macinare cu rasnita electrica de cafea - un varf de cutit (aproximativ 0,25 grame) de trei ori pe zi, pe stomacul gol. 
Bitterul suedez - este un remediu pe care il gasiti in orice magazin naturist si care are la baza plante amare. De altfel, una din denumirile sale este aceea de tonic amar suedez. Se administreaza cate o jumatate de lingura - o lingura, inainte de fiecare masa, puse in apa sau ceai.


READ MORE - Rostopasca (Chelidonium majus)

Pelinul(Artemisia absinthum)


Este un stimulent general extraordinar, indicat in curele de purificare mai ales persoanelor cu un trai sedentar, care prezinta o anumita lentoare a proceselor de digestie ori se confrunta frecvent cu stari de astenie. Pentru ca este destul de greu de suportat altfel (din cauza gustului extrem de amar), se recomanda sa fie administrat sub forma de tinctura, care se prepara intocmai ca cea de ienupar, descrisa mai sus. Se iau 3 lingurite de tinctura pe zi, diluate in putina apa, de regula cate una inainte de masa. O cura cu tinctura de pelin dureaza maximum doua saptamani, urmata de o pauza de 10 zile, dupa care tratamentul se poate relua. Daca nu se respecta timpul de pauza, pelinul poate da un gen de dependenta nedorita. 

READ MORE - Pelinul(Artemisia absinthum)

PLANTELE AMARE

Ocupa un loc cu totul aparte, fiind considerate adevarati catalizatori ai organismului. Mai sunt denumite si tonice amare, pentru ca majoritatea proceselor din corp sunt stimulate ca sub efectul unui tonic. De obicei, se suprapune cura cu plante depurative cu cea cu plante amare (vom vedea la modul de administrare in ce fel), asa incat efectele de dezintoxicare sa fie cat mai puternice, intr-un timp cat mai scurt. Apoi, plantele si remediile amare pot fi luate si in afara regimurilor de dezintoxicare, mai ales atunci cand exista probleme cu ficatul, cu bila sau cu constipatia, pentru a stabiliza efectele curelor de purificare. Iata in continuare cateva plante amare cu efect extrem de puternic
READ MORE - PLANTELE AMARE

Menta(Mentha spicata)



Parti medicinale: frunze, seminte, ulei extras din planta intreaga.
         Probleme digestive (indigestie, flatulenta, greata, diaree): se spala cateva frunze de menta, se pun intr-un bol, se adauga putina sare, 1-2 lingurite de suc ata si pentru a ajuta digestia de lamaie, o lingurita de coriandru si putina pudra din seminte de chimion. Se adauga putina apa si se face o pasta. Se ia o lingurita din aceasta pasta de doua ori pe zi, inaintea meselor sau in timpul lor. - Se mesteca un sfert de lingurita de seminte de menta, apoi se inghit cu apa. - Se amesteca o lingurita de suc de menta cu o lingurita de suc de lamaie si o lingura de miere. Se consuma de trei ori pe zi. - Se bea ceai de menta (o lingurita de frunze la o cana de apa) sau lapte cald cu menta.
         Respiratie urat mirositoare: se amesteca o lingurita de suc de menta in jumatate de cana de apa. Se face gargara. - Se mesteca frunze de menta proaspete. - Se foloseste pudra din frunze uscate de menta, pentru curatarea dintilor si a gurii.
         Greata: se tine sub limba o jumatate de lingurita de pulbere de menta, timp de 15 minute, apoi se inghite. - Se fierbe o lingurita de menta uscata si jumatate de lingurita de nucsoara intr-o cana de apa. Ceaiul se bea caldut.
         Cosuri si acnee: se pune putina pasta de menta (obtinuta din frunze zdrobite) pe zona afectata sau se aplica frunze proaspete pe cosuri si se lasa peste noapte.
         Diaree: se face un macerat din doua lingurite de frunze de menta uscate la 250 ml apa plata (se lasa la macerat 6 ore) si se consuma trei cani pe zi.

READ MORE - Menta(Mentha spicata)

Cuisoarele (Syzygium aromaticum)


         Parti medicinale: muguri uscati, ulei de cuisoare.
         Astm: se amesteca 5 picaturi de ulei de cuisoare cu o lingurita de miere si un catel de usturoi pisat. Se consuma inainte de culcare.
         Respiratie urat mirositoare: se mesteca doua cuisoare zilnic.
         Indigestie: se prajesc doua lingurite de cuisoare si se adauga o cana cu apa fiarta. Se lasa sa se inmoaie 30 de minute. Se soarbe cate o lingurita, de patru ori pe zi.
         Dureri musculare sau dureri de spate: se aplica ulei cald de cuisoare pe zona afectata si se maseaza usor.
         Dureri de gingii sau de gat: se face gargara cu infuzie din cuisoare sau se mesteca patru cuisoare.
         Dureri de dinti: se aplica ulei de cuisoare in jurul dintelui, pe gingie.
         Stari de greata: se prajeste o jumatate de lingurita de pudra de cuisoare, se amesteca cu o lingurita de miere si se mananca.
        In India, cuisoarele sunt mestecate impreuna cu ierburi aromate si cu frunze de betel, pentru o respiratie proasp     

READ MORE - Cuisoarele (Syzygium aromaticum)

Scortisoara (Cinnamomum zeylanicum)


         Parti medicinale: scoarta, pudra frunzelor uscate, uleiul din frunze, radacini sau scoarta.
         Raceli, bronsite: se amesteca cate o lingurita de scortisoara, turmeric, ghimbir, piper negru, nucsoara si cuisoare. Se adauga trei lingurite de zahar nerafinat si se piseaza pana cand se obtine o pudra fina. Se consuma cate o lingurita de pudra amestecata cu miere, de doua ori pe zi.
         Gripa: se fierbe o lingurita de scortisoara intr-o cana cu apa, la foc mic, pana scade la jumatate. Se strecoara, se adauga miere si se bea cald.
         Insomnie: se adauga jumatate de lingurita de pudra de scortisoara si o lingurita de miere la o cana de lapte cald. Se bea inainte de culcare.
         Gingivita: se fierbe o lingurita de scortisoara intr-o cana de apa. Se lasa se se raceasca si se face gargara.
         Regenerare celulara: se face un amestec in parti egale (cate o lingurita) din scortisoara, nucsoara si frunze de dafin uscate. Se pune amestecul intr-o cana cu apa fierbinte. Continutul se imparte in doua si se bea pe durata zilei.
         Tensiune nervoasa: se ia pudra de scortisoara atat cat se apuca cu degetele, se amesteca cu miere si se consuma inainte de culcare.
         Probleme ale pielii: se face o pasta din scortisoara si suc de lamaie si se aplica zilnic pe locul afectat.
         Dureri de dinti: se pun doua picaturi de ulei de scortisoara pe o bucatica de vata si se aplica in jurul dintelui.
         Stari de greata: se mananca putina pudra de scortisoara.
         Stimularea lactatiei: se consuma zilnic cate o lingurita de scortisoara, amestecata cu apa calda, cu lapte sau mancata ca atare.


READ MORE - Scortisoara (Cinnamomum zeylanicum)

Busuiocul (Ocium sanctum)


Parti medicinale: frunze, flori, seminte si radacini.
         Tuse, raceala, gripa: 10-12 frunze spalate si strivite si o lingurita rasa de ghimbir se prajesc intr-o tigaie, la foc mic, pana cand frunzele se inmoaie. Se adauga o cana cu apa si se fierb cateva minute. Se adauga o lingurita de miere si se bea. - Se face infuzie din 10-15 frunze la doua cani cu apa. Se bea cald. - Se stoarce sucul a 10-15 frunze; se adauga o lingurita de suc de ghimbir si o lingurita de miere. Se amesteca si se consuma dimineata si seara. - Se foloseste pudra din frunze de busuioc uscate, care se prizeaza pentru inlaturarea congestiilor nazale.
         Probleme digestive: se fierb 20 de frunze de busuioc in 250 ml de apa si se bea.
         Inapetenta: se mesteca 4 frunze de busuioc dimineata, pe stomacul gol.
         Probleme ale pielii: se face o pasta din cateva frunze proaspete si putina apa. Se aplica pe zona afectata. Suplimentar, se consuma cate o lingurita de suc de frunze de busuioc zilnic.
        Busuiocul proaspat, pus in vaza, ajuta la improspatarea aerului din locuinta si alunga insectele.

READ MORE - Busuiocul (Ocium sanctum)

LEACURI INDIENE CU PLANTE AROMATE

Toata lumea se minuneaza de eficienta tratamentelor naturale orientale, capabile sa vindece spectaculos fel de fel de boli. Daca terapiile chinezesti sunt recunoscute oficial in toata lumea si aplicate in spitale de catre medicii alopati, de ce n-am avea incredere si in cele indiene, vechi de 4000 de ani, despre care se spune ca au parvenit oamenilor direct de la zei? Ayurveda, una dintre cele mai vechi terapii din lume, se vadeste a fi o excelenta metoda de tratament, care se adreseaza deopotriva corpului, mintii si spiritului. Daca va chinuie vreo problema mai usoara, incercati unul dintre remediile de mai jos, recomandate de literatura ayurvedica indiana. Micul nostru indreptar s-a limitat la plantele aromatice autohtone si la cele care se gasesc in comert. Sa va fie de leac!
READ MORE - LEACURI INDIENE CU PLANTE AROMATE

Fungicide


Tratament 1 – cel cu usturoi de la capitolul precedent.
 Tratament 2 – 150gr. hrean (radacini) infuzate in 5l. de apa. Se filtreaza dupa treizeci  de minute. Dupa ce se raceste se utilizeaza prin pulverizare pe plante si pe sol.
 Tratament 3 - Ceapa salbatica, (pur /allium sibericum) 150gr. maruntita infuzata in 5 litri de apa. Se filtreaza dupa 30 minute si se pulverizeaza pe plante si pe sol.
 NB Si la fungicide este recomandata adaugarea la solutia de pulverizat de sapun sau lapte pe post de adeziv.
READ MORE - Fungicide

Insecticide


Tratament 1 - usturoi aprox.150g. maruntit se infuzeaza in 5 litri apa. Dupa treizeci de minute se filtreaza si se lasa sa se raceasca. Se adauga putin sapun sau lapte si se pulverizeaza pe plante.Tratamentul se repeta la interval de circa 14 zile.

Tratament  2 - pelin proaspat 150gr maruntit se infuzeaza in 5 litri de apa. Dupa zece minute se filtreaza se lasa sa se raceasca, se aduga putin sapun sau lapte. Se pulverizeaza pe plante.Tratament recomandat de trei ori la interval de 10 zile.

Tratament 3 – Ardei iute 150 gr maruntit se infuzeaza in 5 litri de apa. Se filtreaza dupa treizeci minute se lasa sa se raceasca si se pulverizeaza pe plante. Este un revulsiv puternic -indeparteaza toate insectele

Tratament 4 – 30 - 40ml. emulsie consistenta de sapun de rufe, preferabil cu pelin din cel vandut de tarani (in orasele mici se mai gaseste), se dizolva in 4 litri de apa. Se aduga 250ml alcool de 70 grade. Se pulverizeaza pe plante. Este un insecticid cu spectru larg de actiune.


READ MORE - Insecticide

Iarba de trei-frati-patati(Viola tricolor)


Pe primul loc fiindca are cele mai complete efecte. Rezultate deosebite se obtin in cazul persoanelor foarte sensibile la bolile sezonului rece (in special la guturai si bronsita), precum si in cazul celor care deja sufera de afectiuni cronicizate cum ar fi bronsita, astmul, reumatismul etc. Recomandam administrarea acestei plante sub forma de ceai preparat astfel: se pun intr-un vas de portelan sau sticla 2-3 linguri de iarba de trei-frati-patati maruntita, intr-o jumatate de litru de apa de izvor sau plata. Planta se lasa sa macereze la temperatura camerei, de seara pana dimineata, cand se filtreaza. Maceratul se pune deoparte, iar planta ramasa se va opari vreme de jumatate de ora cu o jumatate de litru de apa clocotita, dupa care se lasa sa se raceasca si se filtreaza. In final, se combina maceratul cu extractul obtinut prin oparire, iar preparatul va fi baut pe parcursul unei intregi zile.


Cura cu trei-frati-patati ajuta in special la eliminarea bolilor respiratorii cronice (mai ales bronsita si astmul), precum si a bolilor alergice de tot felul; 

READ MORE - Iarba de trei-frati-patati(Viola tricolor)

PLANTELE DEPURATIVE

Rolul lor este sa faca o „curatenie generala” a organismului, determinand intensificarea eliminarii reziduurilor pe toate caile principale: transpiratie, urina si fecale. Purificarea determinata de ele este atat de intensa, incat la persoanele foarte intoxicate pot aparea intr-o prima faza fenomene derutante si nu intotdeauna foarte placute, cum ar fi: transpiratia abundenta si cu un miros mai neplacut ca de obicei (dupa care se reduce cantitativ si devine inodora), urinarea frecventa, mici eruptii tegumentare (care se vindeca extrem de rapid, fiind vorba de o reactie de vindecare). In flora noastra sunt mai bine de 30 de plante depurative, unele mai intense ca actiune, altele mai blande. Dintre acestea, am selectat cateva cu efecte puternice, dar in acelasi timp neagresive si pe care le puteti gasi cu usurinta in magazine.
READ MORE - PLANTELE DEPURATIVE

Anglica (Filipendula vulgaris Moench.)

Ecologie: planta erbacee perena, care creste in toata tara, prin pajisti uscate, coaste insorite, stepe, poieni, luminisuri de padure.
Organul vegetal utilizat: floarea.
Perioada de recoltare: august- septembrie.
Afectiuni tratate
Uz intern- astm, afectiuni renale (diuretic), diaree, hemoroizi.
Uz extern- hemoroizi, eczeme.
Mod de folosire
Uz intern
Infuzie dintr-o lingura de flori uscate, peste care se toarna o cana cu apa clocotita (250 ml). Se lasa acoperita 15 minute, apoi se strecoara.Se beau doua cani pe zi, dupa mesele principale.
Uz extern
Infuzie preparata din doua linguri de flori la o cana cu apa clocotita (250 ml). Se pun cataplasme.
Bai locale cu 30-60 g flori la 1 l de apa.
READ MORE - Anglica (Filipendula vulgaris Moench.)

Anghinare (Cynara scolymus L.)

Ecologie: planta erbacee perena,care in cultura se comporta ca o planta anuala sau bianuala.Este cultivata numai in sudul tarii (judetele Ilfov, Ialomita, Teleorman, Giurgiu, Olt, Dolj).
Organul vegetal utilizat: frunzele complet dezvoltate, cand au 30-35 cm.
Perioada de recoltare: iunie- septembrie si se usuca imediat.
Afectiuni tratate
Uz intern- angina pectorala, angiocolita, anorexie, ateroscleroza, ciroza hepatica, colecistica, colica abdominala, colita, constipatie, diabet, dischinezie biliara, dispepsie, enterita, enterocolita, stari febrile, hemoroizi, hepatita cronica, hipercolesterolemie, hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca cu edem, intoxicatie, nefrita, pielita, eremie, urticarie, stari de voma.
Mod de folosire
Uz intern
Infuzie dintr-o lingurita de frunze la 500 ml apa clocotita, dupa care se lasa in repaus 20-30 minute, iar dupa filtrare se bea o parte dimineata pe stomacul gol, iar in restul zilei, cu o jumatate de ora inaintea meselor principale.
READ MORE - Anghinare (Cynara scolymus L.)

Angelica (Angelica archangelica L.)

Ecologie: planta erbacee perena, care creste spontan in zona subalpina (500-1500 m), prin locuri stancoase si umede, in chei, pe malul paraielor, in turbarii, la margine de padure.
Organul vegetal utilizat: rizomul cu radacini.
Perioada de recoltare: primavara (martie- aprilie) sau la sfarsitul verii si inceputul toamnei (august- octombrie).
Afectiuni tratate
Uz intern- anorexie, dispepsie, meteorism, enterita, tuse, isterie, nnevralgii, reumatism, eruptii cutanate, astenie, stari de voma, anemie.
Mod de folosire
Uz intern
Infuzie din 2-5 g rizom la 250 ml apa clocotita. Se bea o jumatate de cana inaintea meselor principale.
Tinctura medicinala obtinuta din 4-5 g radacina maruntita la 100 ml alcool de 70*.Se administreaza in ceai cate 10 picaturi de trei ori pe zi.
READ MORE - Angelica (Angelica archangelica L.)

 
 
 
StatsCrop
eXTReMe Tracker